HTML

Earth Day

Budapest Underground

Jössz mész a világban? De hova is indulj? És ha már elindultál, hova érkezz meg? Egy baráti fotókiállításra, egy pörgős gengszteres filmre vagy éppen egy külföldi ska fesztiválra... mindegy, mert a végén így is, úgy is "összefújja a szemetet a szél" :)

Critical Mass 2010.04.24

Kaukázus - Tartós Béke

Címkék

Friss topikok

Juhász Dávid kiállítása a Bárkában

2009.04.03. 10:58 hariattila

A BÁRKA SZÍNHÁZ

szeretettel meghívja Önt

- "S HÁLTAK AZ UCCÁN" -

Juhász Dávid kiállításának megnyitójára.

A kiállítást Péterfy László, szobrászművész nyitja meg.

 

 

 

 

 

 

 

2009. április 10. 18.30,

Bárka Színház, Kávézó

 

A megnyitó után „Vergődés Isten tenyerén” címmel - József Attila estet tartunk a színházban: Varjú Olga színművésznő és Balog Zsolt zongoraművész előadóestje 19.00-kor kezdődik a kávézóban. Belépő: 1000 Ft. Mindenkit sok szeretettel várunk mindkét programra.

A kiállításról:

Egy festő feljegyzései az alvóvárosból. Képek arcokról, amelyeken nyomot hagyott az élet. Juhász Dávid festményei azokat állítják reflektorfénybe a nagypénteki félhomályban, akikre jobbára igyekszünk ügyet sem vetni. Olyan alakok köszönnek vissza képein, akiknek vonásait nem egykönnyen felejti el az sem, aki csak futó pillantást vetett rájuk valamelyik aluljáró nyomorúságos vackán, egy forgalmas utcasarkon, vagy éppen a sörsátrak hivalkodó fényeitől távol, egy félreeső padon. A fiatal festőt nem csak korunk kitaszítottjai foglalkoztatják. A hajléktalanportrék mellett dinamikus színvilágban jelennek meg Juhász Dávid nagy alakú festményein más, peremre szorult alakok is. A képekben közös fotószerű, statikus beállítás megtorpanásra, szembenézésre kényszeríti a fedél nélküliek fővárosában közönyössé vált szemlélőt. A könnyed ecsetkezelés, az élénk színek kontrasztjaként a személyes drámák ebben a mozdulatlanságban érintenek meg igazán.

Juhász Dávid 1979-ben született, Budapesten. Autodidakta festő, egyetemi tanulmányai mellett Baska József műhelyében tanult. Jelenleg angol-történelem tanárként dolgozik egy budapesti középiskolában. Festményei, legyenek azok portrék vagy tájképek, szinte minden esetben egyfajta drámaiságot tükröznek. Érzékenyen fordul a peremre szorult, nehézsorsú karakterek felé. Művészetében két alapvető vonal különíthető el. Az ösztönös, intuitív szocio-festészet mellett megjelenik egy átgondoltabb, koncepciózusabb, mesterséges világ is, amelyben kissé torzított kettős portrékon keresztül világít rá különös, feszültséggel teli férfi-nő kapcsolatokra. Az elmúlt években expresszív, realista irányt vett festészete, arra azonban kényesen ügyel, hogy a fotórealizmustól távol maradjon. Stilizált, torzított figuráiban a karakterekre helyezi a hangsúlyt, s a rendkívül ösztönös színkezelés is ezt erősíti képein.

 

A kiállítás ingyenesen, minden nap 14-től 19 óráig,
május 8-ig tekinthető meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás bárka

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestunderground.blog.hu/api/trackback/id/tr541043541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása