Az egyik legismertebb zsidó ünnepre, a nyolcnapos Hanukára, vagyis a fény ünnepére időzített gettóbontó programsorozat szórakozóhelyek, kulturális intézmények, zsinagógák és természetesen éttermek részvételével egyszerre új és régi élményt nyújt. A régi zsidó negyedben, azaz Budapest VI. és VII. kerületében található 32 helyszín közösen és összehangoltan szervezi a december 11. és 19. között tartandó nagyszabású összművészeti rendezvényt. A cél egy friss, provokatív, de a hagyományokra reflektáló fesztivál létrehozása volt, ahol sokféle programon keresztül ismerkedhetünk meg a zsidó kultúrával: koncertek, kiállítások, beszélgetések, színházi előadások, gyerekprogramok, illetve performanszok és gasztroprogramok várják a közönséget a negyedbe.
Válogatás ugyan nem reprezentatív, de bemutatja azokat a helyeket, amelyek már évtizedek óta képviselik a negyed igazi hangulatát, mind szellemükben, mind ételkínálatukban.
Carmel étterem
1075 Budapest, Kazinczy utca 31.
Tel.: 322-1834
Ny.: V– P 12–23h, Szo: 12–14h és 18–23h
www.carmel.hu
A Kazinczy utca lelke, avagy a Carmel étterem tavaly áprilistól két szinten glatt kóser étteremként üzemel, az étlapon pedig a nemzetközi és magyaros ételspecialitások, zsidó ételkülönlegességek egyaránt megtalálhatóak, méghozzá igen bő választékban. Csupán felcsigázásként említenénk a grillezett lazac-steaket fokhagymás-parajos tésztával, illetve a mézes borjúszeletet fenyőmagos párolt almával, de a vegetáriánus kínálat is érdemleges! Nem csoda, ha a hely a tursitacsoportok körében is roppant népszerű.
Frölich kóser cukrászda
1072 Budapest, Dob utca 22.
Tel.: 267-2851
Ny.: H–Cs: 9–20h, P: 7:30–18h
www.frohlich.hu
A Fröhlich cukrászda, mint minden kóser cukrászda, „tejes", vagyis szigorúan különválasztják a húsos és tejes ételeket – például egy finom süteményhez növényi alapú zselatint, pektint használnak –, de az itteni sütemények nemcsak ezért finomak, hanem a megfelelő odafigyelés, szaktudás és fantázia okán is. A hagyományos gyümölcskenyér privát továbbfejlesztése – például a középen végigfutó mákrúddal – bravúros, az itt kitalált, tejszínnel töltött különleges csokikeksz frappáns, az alma-, mák- és diótöltelékes zsidó édesség, a flódni pedig elmaradhatatlan.
Kádár étkezde
VII. ker., Budapest, Klauzál tér 9.
Tel: 321-3622
Ny.: K–Szo: 11.30–15:30
A valamikori gettó közepén, a sokat látott Klauzál téren található a pesti legendárium egyik különlegessége, a Kádár étkezde, amely nevét nem a puha diktatúra feltalálójáról kapta, hanem egykori tulajdonosa után. A Kádárban megállt az idő, vagy el sem indult, a kockás abroszok, a nylonterítők, a szódásszifonok, a gépelt étlap, a kéretlen, de belsőséges ültetési rend, meg a tányérhús, vagy a húsleves maceszgombóccal sosem volt békebeli hangulatot áraszt. És ha valaki nem tudná, a hely igazi szenzációját, a sóletet csakis szombaton készítik, és bizony sorba kell érte állni, de érdemes.
Hanna Orthodox Kóser Étterem
1074 Budapest, Dob utca 35.
Tel.: 342-1072
Ny.: 8h–22h (kivétel szombat este)
www.koserhanna.hu
Az egyik legismertebb hagyományos zsidó étel, a sólet meglepően egyszerű és különösen sokrétű fogás egyszerre, a Kazinczy utcai templom udvarában a 60-as évek eleje óta működő Hanna orthodox kóser étteremben pedig nem kevesebb, mint ötféle kiszerelésben érkezik, kívánság szerint. Soroljuk is: sólet marhaszelettel, füstölt libamellel, töltött libanyakkal, illetve főtt tojással vagy kuglival. A teljes kínálat persze sokrétűbb ennél, ahogy azt az aragóniai marhasült, a pisztráng kékre főzve vagy a csurgatott kakaós sütemény is jól mutatja az étlapon.
Szólj hozzá!
Címkék: fesztivál gasztro
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.