HTML

Earth Day

Budapest Underground

Jössz mész a világban? De hova is indulj? És ha már elindultál, hova érkezz meg? Egy baráti fotókiállításra, egy pörgős gengszteres filmre vagy éppen egy külföldi ska fesztiválra... mindegy, mert a végén így is, úgy is "összefújja a szemetet a szél" :)

Critical Mass 2010.04.24

Kaukázus - Tartós Béke

Címkék

Friss topikok

ZP Copy Con 2009.08.22 20:00

2009.08.18. 10:10 linanagy

Copy Con a magyar reggae-élet egyik legismertebb, legnépszerűbb előadója.

Az idén 25 éves MC Szolnokról indult neki a nagyvilágnak.
13 éves kora óta áll színpadon, kezdetben baráti társaságokból alakult különböző hip-hop, rap formációkkal lépett fel Szolnokon, és a rendszeres gyakorlás, valamint tehetsége miatt egyre nagyobb körben lett ismert. A gyakorláshoz folyamatosan a rap (főleg a west-coast) nagyjait hallgatta, és eközben ismerkedett meg a raggával, ami jellegzetesen jamaikai műfaj, és egyre inkább a ragga, reggae, dancehall felé terelődött érdeklődése.

Kb. 5-6 évvel ezelőtt csatlakozott mint MC a szolnoki Tigris zenekarba, amelyben már teljes mértékben reggae előadóként volt jelen. A Tigris országszerte lépett fel klubokban, egyre növekvő közönség előtt. Közben Copy Con saját dalokat kezdett írni, melynek eredményeképp 2005.-ben megjelent debütáló szóló albuma, a Szolnok City. A lemezen közismert zenei alapokon (riddimeken) szólalnak meg Copy Con verziói, ahogy azt számos (esetenként világhíres, pl Sean Paul) jamaikai előadónál is megszokhattuk.
Az első lemez szerzői kiadásban, baráti összefogás eredményeként egy független kiadóval (Chameleon Records - www.chameleonrecords.hu) közösen jelent meg. Mivel nem volt komoly háttértőke a produkció elindításához, ezért teljesen reklám nélkül, pusztán a „szájhagyományra” hagyatkozva „promotálódott” az album, és nem várt sikert hozott. A kevés megjelent kritika (pl. index.hu, origo.hu, zenei portálok stb.) egytől-egyig igen pozitív hangvételben szólt az anyagról. Ezenkívül fájlcserélő és -megosztó oldalakon, portálokon, fórumokon terjedtek a dalok és a kézikamerával „barkácsolt” videóklipek.
És így két év alatt Copy Con rajongótábora több ezer főre duzzadt országszerte, és szinte mindenki megismerte, aki valamennyire is érdeklődik a könnyűzene iránt.
Copy Con különlegessége, sikerének titka egyrészt hangjában, mely a jamaikai „nagyokat” (Capleton, Sizzla, Shaggy stb.) idézi, másrészt elgondolkodtató, érthető, mégis prozódiailag hibátlan szövegvilágában, slágeres dalaiban, és nem utolsósorban karizmatikus egyéniségében rejlik.
Ma már országszerte több ezres rajongótábora van. 2007. december végén jelent meg második albuma, Nép hangja címmel. A lemezbemutató 2007. december 19.-én, az A38-on volt, gyakorlatilag teltház (530 fő) előtt zajlott az esemény. E koncerten mutatkozott be kísérőzenekara, a Freedom Fighterz, mellyel már rendszeresen élő koncerteket ad.
A harmadik dala megy rotációban az MR2 Petőfi
Rádióban, és több számát játssza rendszeresen a Radio Cafe és számos regionális rádió. Szinte minden jelentős magyarországi városi klubban megfordult, ahol szinte minden alkalommal teltház előtt játszik, de budapesti önálló klubos fellépésen játszott már 900 fő előtt is.
2008. nyáron elkészült Copy Con hivatalos honlapja, amelyen megtekinthető Copy első, teljesen saját készítésű animációs videoklipje, Holnap címmel.

Hivatalos oldalak:
http://myspace.com/copyconbaby
www.conraggazin.com

Szólj hozzá!

Címkék: zene zöld pardon

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestunderground.blog.hu/api/trackback/id/tr121317017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása